Dit nieuws is 6 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Controles door de Economische Inspectie: totaal bedrag opgelegde boetes verschilt sterk per gewest

woensdag 4 juli 2018

Controles door de Economische Inspectie: totaal bedrag opgelegde boetes verschilt sterk per gewest
©BIV

De laatste 4 jaar voerde de Economische Inspectie 435 controles uit bij vastgoedmakelaars. Er werden in deze periode 232 inbreuken vastgesteld. De boetes brachten in totaal 123.400 euro op. Dit blijkt uit het antwoord op een schriftelijke vraag aan Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters dat het BIV kon inkijken.

Het aantal gevoerde controles lag in 2017 met 14 wel gevoelig lager dan het voorgaande jaar, toen er 339 plaatsvonden. In 2016 organiseerde de Economische Inspectie immers, naast de controles op eigen initiatief of naar aanleiding van formele klachten van consumenten en ondernemingen, een algemeen onderzoek op de toepassing van de reglementeringen door vastgoedmakelaars.

Opvallend is dat, hoewel het aantal inbreuken vastgesteld bij vastgoedmakelaars de afgelopen 4 jaar in Vlaanderen (110) en Wallonië (102) ongeveer even hoog lagen, de hoogte van de boetes sterk verschillen per gewest. Wanneer we het bedrag van de boete per vastgestelde inbreuk berekenen ligt deze in Vlaanderen met gemiddeld 383,6 euro veel lager dan de gemiddelde 673 euro per inbreuk in Wallonië. In Brussel bedraagt de boete gemiddeld 627,5 euro per inbreuk. Deze berekeningswijze houdt wel geen rekening met vastgestelde inbreuken waarvoor geen boete werd opgelegd. De controles in Vlaanderen maakte de laatste vier jaar 65,5% (285) uit van het totaal aantal. Het aantal controles in Wallonië 26,9% (117), in Brussel 7,6% (33).

Nieuwstags