HTTPS, met de S van Secure: waarom jouw vastgoedwebsite niet zonder kan

Onderwerpen uit de vastgoedpraktijk

Aangemaakt op 28/03/2023

Laatste update 30/03/2023

Als vastgoedmakelaar weet je als geen ander dat vertrouwen en betrouwbaarheid essentieel zijn in onze sector. Je klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat ze veilig en zonder risico's informatie kunnen uitwisselen via jouw website. Een manier om dit vertrouwen te verhogen en de veiligheid van jouw website te garanderen is door HTTPS te gebruiken. In dit artikel leggen we uit waarom HTTPS belangrijk is voor jouw website.

Wat is HTTPS?

Beginnen doen we bij het begin. HTTPS staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure en is een veiligere versie van het standaard HTTP-protocol dat wordt gebruikt om informatie met een website uit te wisselen. HTTPS versleutelt de informatieoverdracht tussen de webserver en de browser en beveiligt tegen onderschepping of manipulatie door derden.

Waarom is HTTPS belangrijk?

Veiligheid en privacy

HTTPS beschermt de privacy van gebruikers doordat het de informatie versleutelt die tussen de website en de browser wordt uitgewisseld. Hierdoor wordt voorkomen dat derden de informatie kunnen onderscheppen en gebruiken voor kwaadaardige doeleinden. Daarnaast zorgt HTTPS voor authenticatie, waardoor gebruikers er zeker van kunnen zijn dat ze met de juiste website communiceren.

Klantenverwachting

Klanten verwachten steeds vaker dat bedrijven HTTPS gebruiken op hun websites. Dit komt doordat ze steeds meer bewust worden van de risico's van het delen van persoonlijke informatie online. Door HTTPS te gebruiken, laat je zien dat je de privacy van jouw klanten serieus neemt en er alles aan doet om hun gegevens veilig te houden.

Betrouwbaarheid

Het gebruik van HTTPS geeft jouw website een professionele uitstraling en verhoogt de betrouwbaarheid van jouw bedrijf. Potentiële klanten zullen eerder geneigd zijn om contact met jou op te nemen of zaken met jou te doen als ze zien dat jouw website veilig en betrouwbaar is.

De meeste hedendaagse browsers tonen overigens aan de gebruiker of een website veilig of onveilig is…

SEO

De rangschikking van je websites in zoekmachines wordt beïnvloed door honderden factoren en indicatoren. Het al dan niet werken met HTTPS is er zo één van, en het is een belangrijke. HTTPS heeft dus ook een positieve invloed op de ranking van jouw website in zoekmachines zoals Google. Zoekmachines geven de voorkeur aan websites die HTTPS gebruiken en zullen deze hoger rangschikken dan websites die dat niet doen, omdat een website met HTTPS wordt beschouwd als een veilige en betrouwbare website.

Juridisch

Steeds meer landen hebben wetgeving die bedrijven verplicht om persoonlijke gegevens te beschermen. In Europa is dit bijvoorbeeld de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR). HTTPS zorgt ervoor dat de persoonlijke gegevens die via jouw website worden verzonden, veilig zijn, wat helpt voldoen aan de wettelijke vereisten.

Stap over naar HTTPS!

Laat het duidelijk zijn. Als jouw website nog steeds gebruik maakt van HTTP, is het hoog tijd om over te stappen naar HTTPS. Dit is niet alleen belangrijk voor de veiligheid en betrouwbaarheid van jouw website, maar kan ook een positief effect hebben op jouw SEO en klantverwachtingen.

Het overzetten van jouw website naar HTTPS is relatief eenvoudig en kan worden gedaan door je hostingprovider of websitebouwer.

Was dit artikel nuttig?