Dit nieuws is 8 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

4 nieuwe veroordelingen voor illegale makelaars

woensdag 9 september 2015

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

Ook voor en tijdens de grote vakantie zat onze Dienst Opsporing niet stil. Maar liefst 4 illegale makelaars werden in die periode veroordeeld voor onwettige activiteiten. In 2 gevallen betrof het een onwettige beoefenaar die onrechtmatig gebruik maakte van de BIV-erkenning van een zakenpartner. Uiteraard had dat ook als gevolg dat de BIV-erkende zakenpartners in die dossiers zelf een tuchtklacht ontvingen voor deze samenwerking met niet-erkende derden. Een BIV-erkenning is immers steeds een persoonlijke erkenning en onder geen beding “uit te lenen”. Voor de duidelijkheid: het gaat hier niet om bedienden.

Rechtbank van koophandel

Een in het buitenland gevestigde makelaar die actief is in België, moet zich voorafgaandelijk aanmelden bij het BIV of een samenwerkingsovereenkomst afsluiten met een BIV-erkende vastgoedmakelaar. In één van de dossiers ging het over een dergelijke samenwerking tussen een Belgische en een Nederlandse vastgoedmakelaar. Zo’n samenwerking moet steeds heel concreet in een overeenkomst gegoten worden, wat ook gebeurde. Toch laat dat soort overeenkomst enkel toe dat een buitenlandse makelaar in België beperkte activiteiten kan stellen; de andere taken blijven voorbehouden aan de Belgische vastgoedmakelaar. De buitenlander overschreed echter de grenzen van de overeenkomst, waardoor hij zich aan de verkeerde kant van de wet bevond. Hij kreeg dan ook terecht van de Gentse rechtbank van koophandel een verbod opgelegd om vastgoedmakelaarsactiviteiten uit te oefenen, met een dwangsom van 2.000 euro per inbreuk.

Samenwerking krijgt staartje in Uitvoerende Kamer

Aan de andere kant zal de erkende Belgische makelaar zich nu voor de Uitvoerende Kamer moeten verantwoorden. Als blijkt dat hij op de hoogte was van het feit dat zijn zakenpartner hun overeenkomst schond, dan riskeert hij een tuchtstraf. Het samenwerken met een onwettige beoefenaar is immers deontologisch strafbaar.

 

Nieuwstags