Dit nieuws is 7 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Jezelf voordoen als koper: not done!

woensdag 16 november 2016

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

Als vastgoedmakelaar doe je jezelf waarheidsgetrouw voor. Voor de overgrote meerderheid onder ons is dat een evidentie, want er bestaan deontologische regels over (art. 19, 20 en 21 van de deontologie). We weten dat er nog steeds enkelingen zijn die dit niet doen. Jezelf valselijk voordoen als koper terwijl je er op uit bent om de woning in je vastgoedportefeuille op te nemen, is nochtans not done. We roepen op om de wensen van verkopers te respecteren!

Zijn of haar eigen portefeuille proberen aan te vullen door berichten achter te laten bij particuliere verkopers, met de bedoeling hen te doen geloven dat ze een geïnteresseerde kandidaat-koper zijn. Zodra de nietsvermoedende verkoper contact neemt, blijkt de persoon echter geen koper te zijn, maar een vastgoedmakelaar. We weten dat enkelen zich met deze deontologisch niet toegelaten praktijk inlaten en wijzen daarom nog eens op de regels hieromtrent.

Actieve prospectie is natuurlijk niet verboden, maar moet gebeuren met respect voor de consument en de collega-vastgoedmakelaar. Wie dit respect niet opbrengt, schaadt het imago van elke vastgoedmakelaar. Als vastgoedmakelaar moet je de consument duidelijk maken dat hij met een vastgoedmakelaar te maken heeft. Eveneens is het niet toegelaten iemand aanhoudend lastig te vallen wanneer die duidelijk aangeeft geen beroep te willen doen op een vastgoedmakelaar (art. 11 Plichtenleer).

Nieuwstags