Terug naar het overzicht

Jaarverslag CFI 2020: vastgoedmakelaars deden 37 meldingen

woensdag 2 juni 2021

Jaarverslag CFI 2020: vastgoedmakelaars deden 37 meldingen
©Shutterstock

Vorig jaar hebben vastgoedmakelaars 37 keer een vermoeden van witwas of terrorismefinanciering gemeld aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI). Dat blijkt uit het CFI-jaarverslag 2020 dat recent werd gepubliceerd. Vastgoedmakelaars hebben een meldingsplicht bij de CFI wanneer ze weet hebben (of een vermoeden) dat een uit te voeren verrichting verband houdt met het witwassen van geld of de financiering van terrorisme. 0,12% van alle meldingen zijn afkomstig van vastgoedmakelaars. In 2019 gaven ze nog 52 meldingen door, in 2018 waren dat er 55. Wellicht spelen de coronacrisis en de kantoorsluitingen tijdens de lockdowns een rol in het verminderd aantal doorgegeven meldingen.

De cel kreeg vorig jaar in totaal ook minder meldingen binnen. Het waren er 28.649,  een daling met 14% ten aanzien van 2019. Kredietinstellingen gaven de meeste meldingen door, 17.678 om precies te zijn. Betalingsinstellingen en notarissen vervolledigen de top-drie. De CFI opende 21.805 nieuwe dossiers wegens een vermoeden van witwas of de financiering van terrorisme. De cel meldde vorig jaar 1.228 nieuwe dossiers aan de gerechtelijke overheden wegens ernstige aanwijzingen van witwas of terrorismefinanciering en dit voor een totaalbedrag van 1.636,49 miljoen euro.

Weet dat je als vastgoedmakelaar 10 anti-witwasverplichtingen te vervullen hebt. Zo moet je een klantenonderzoek voeren met identiteitsverificatie van de partijen, dien je een algemene risicobeoordeling te maken en een cliëntacceptatiebeleid uit te werken, moet je kantoor over een anti-witwasverantwoordelijke beschikken… Lees alle verplichtingen nog eens na in voorgaande link. Weet ook dat je sinds vorig jaar geen jaarverslag anti-witwas meer moet indienen! Tot slot: de FOD Economie kondigde in januari ll. aan dat ze dit voorjaar opnieuw controles kan uitvoeren in de vastgoedkantoren, (zie BIV-Mail 365). De anti-witwasverplichtingen vormen een onderdeel van de controles. Zorg dus altijd dat je de verplichtingen naleeft.

 

Nieuwstags