Dit nieuws is 8 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Deze nieuwigheden brengt 2016!

woensdag 6 januari 2016

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

Een nieuw jaar betekent steevast nieuwe regelgeving. Een overzicht.

Vlaamse woonbonus: niet meer alleen voor de eerste en enige woning

In Vlaanderen geldt de woonbonus nu ook voor andere dan de eerste woning, onder voorwaarden. De aftrek is dan wel lager.

E-peil voor nieuwbouw: vanaf nu minimaal E50

Het minimale E-peil voor nieuwbouwwoningen bedraagt voortaan E50. Ook het bemachtigen van premies wordt moeilijker: eigenaars kunnen nog steeds een aanzienlijke korting op de onroerende voorheffing krijgen, maar nu pas 50% korting vanaf E30 en 100% korting vanaf E20. Netbeheerderspremies krijg je enkel nog voor bouwaanvragen met een E-peil van maximum E20. Zie ook deze pdf.

6% btw op renovatie: enkel voor woningen ouder dan 10 jaar

Wie renoveert, moet renoveren aan een huis van minstens 10 jaar om nog aanspraak te kunnen maken op het btw-gunsttarief van 6%. Tot 31 december kon je woningen ouder dan 5 jaar aan 6% btw renoveren. Er komt wel een overgangsmaatregel.

Rookmelders verplicht in alle huurwoningen ouder dan 70 jaar

Een Vlaamse huurwoning gebouwd voor 1945 moet van de eigenaar/verhuurder een rookmelder krijgen. Gebeurt dat niet, wordt de woning als “niet-conform” bestempeld, wat het verhuren ervan strafbaar maakt.

Turteltaks maakt elektriciteit duurder

Vanaf maart komt er 100 euro bij op ieders stroomfactuur dankzij de Turteltaks. Die taks toverde de regering als oplossing uit de hoge hoed om de eerder in Vlaanderen met groenestroomcertificaten gegraven budgettaire put weer op te vullen.

Nieuwe tarieven voor water

Vlaanderen krijgt een nieuwe tariefstructuur voor drinkwater. De nieuwe tarieven belonen een laag verbruik en bestraffen een groter verbruik. De bestaande sociale correcties worden aangevuld door een gezinscorrectie van 20 euro per gezinslid.

Onroerend erfgoed? Vermelden!

Verkoop je een beschermd onroerend goed, moet je nu in je publiciteit vermelden dat het beschermd is. Ook moet je verwijzen naar www.onroerenderfgoed.be. Verkorte vermeldingen zijn soms toegelaten.

Drempel voor btw-vrijstelling: van 15.000 naar 25.000 euro

Op 1 januari werd de drempel voor de btw-vrijstelling verhoogd van 15.000 naar 25.000 euro. Wie een jaarlijkse omzet in België van 25.000 euro of minder heeft, hoeft geen btw meer aan te rekenen op leveringen van goederen en diensten.

De Woonbonus in Wallonië wordt een “Wooncheque

In Wallonië komt er een belastingvoordeel op basis van het aantal kinderen en het inkomen in de plaats van de woonbonus. Met die maatregel pakt ook de Waalse regering de intussen geregionaliseerde en budgettair onhoudbare Woonbonus aan.

Nieuwstags