Dit nieuws is 7 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Adreswijziging? Jouw verantwoordelijkheid!

woensdag 19 oktober 2016

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

Als je adres wijzigt, ben je zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van je nieuw adres aan het BIV. Dat principe wordt nu ook bevestigd in een vonnis van een Brusselse vrederechter. Een vastgoedmakelaar betaalde de BIV-bijdrage voor het jaar 2015 pas op 26 februari 2016 en weigerde de aanmaningskosten te betalen “omdat het nieuwe adres eenvoudig te achterhalen was”, waarna de zaak voor de vrederechter werd gebracht. Die stelde de makelaar in het ongelijk.

“BIV had dit zelf kunnen achterhalen”

De makelaar in kwestie argumenteerde dat het BIV zelf haar nieuwe adres had kunnen achterhalen, en dat het feit dat dit niet gebeurd was, getuigde volgens haar van “nonchalance en zelfs kwaadwilligheid”. De vrederechter volgde die argumentatie niet. Het is dus niet zo dat het Instituut zelf op zoek moet gaan naar eventuele nieuwe adressen van haar meer dan 9500 vastgoedmakelaars. Bovendien verklaart elke kandidaat-vastgoedmakelaar bij de erkenningsaanvraag dat hij of zij elke verhuis zelf aan het BIV zal melden, wat in dit geval niet gebeurde. De vrederechter veroordeelde daarom de makelaar tot het betalen van de aanmaningskosten en de gerechtskosten.

Adreswijzigingen doorgeven via je account

Niemand heeft iets aan dergelijke procedures. Laten we er daarom samen voor zorgen dat tijd en middelen nuttiger gespendeerd worden. We hebben er met onze nieuwe website alvast voor gezorgd dat je een adreswijziging in slechts enkele minuten kan doorgeven. Via je persoonlijke account op BIV.be kan je in een paar muiskliks je nieuw(e) adres(sen) invullen en deze worden gemiddeld binnen de 48u opgeslagen in onze database. Veel efficiënter dan dat wordt het niet. Heb je je eigen persoonlijk gedeelte op onze website nog niet geactiveerd? Ook dat is in 1-2-3 gebeurd.

Nieuwstags