Dit nieuws is 8 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Mededingingsautoriteit: “Vastgoedmakelaars vrij hun tarieven zelf te bepalen”, BIV tevreden

donderdag 30 juni 2016

chiffres AI 2023

Vrijheid van ereloon onderzocht en bevestigd

Grootschalig onderzoek van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft uitgewezen dat vastgoedmakelaars volledig vrij zijn in het bepalen van hun tarieven bij de verkoop van een onroerend goed. Met die conclusie beëindigt de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) haar onderzoek ten aanzien van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV), en wordt de vrijheid van ereloon bevestigd die het BIV al vanaf dag één benadrukte. Het BIV reageert tevreden.

Het onderzoek, dat geopend werd begin 2015, kwam er naar aanleiding van onder andere de weinig objectieve Panorama-reportage over het Instituut (december 2014). Het BIV werd er in de reportage van verdacht de erelonen kunstmatig hoog te houden door vastgoedmakelaars die te lage tarieven hanteerden, te straffen. Deze bewering blijkt nu pertinent onwaar, zoals het BIV destijds ook al stelde.

Tevreden

Ondervoorzitter van het BIV Luc Machon is verheugd met de uitkomst van het BMA-onderzoek: “Van in het begin hebben we altijd gepleit voor grote voorzichtigheid bij het verspreiden van onwaarheden. We zijn tevreden dat ook de Mededingingsautoriteit nu formeel bevestigt dat het BIV geen enkel ereloonstarief of percentage oplegt aan de meer dan 9.500 vastgoedmakelaars.”

“We zijn tevreden dat ook de Mededingingsautoriteit nu formeel bevestigt dat het BIV geen enkel ereloonstarief of percentage oplegt aan de meer dan 9.500 vastgoedmakelaars.” ~ Luc Machon, BIV-ondervoorzitter

Complexiteit van de opdracht

Het BIV neemt tegelijk akte van de wens van de BMA om meer diversiteit te zien in de tariefstructuur van vastgoedmakelaars. Het Instituut wil er echter op wijzen dat bij de interpretatie van het ereloon als percentage van de verkoopwaarde, gekeken moet worden naar de absolute cijfers. Het is immers het uiteindelijke bedrag in euro’s dat in verhouding staat tot de complexiteit van de opdracht van de makelaar.