Dit nieuws is 9 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

BIV juicht fiscale controles op immozoekertjessites toe

dinsdag 7 april 2015

chiffres AI 2023

Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) is voorstander van fiscale controles op transacties die via vastgoedwebsites tot stand komen. Dat meldt de sector na het bekend raken van de intentie van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) om vastgoedsites te screenen. “Een vastgoedmakelaar die niet correct werkt, riskeert een strafrechtelijke vervolging, maar ook een deontologische procedure”, aldus BIV-ondervoorzitter Luc Machon. 

Vastgoedmakelaars moeten zich immers aan de deontologische regels van het BIV houden. Fiscale fraude wordt daarin uiteraard niet door de vingers gezien. Een vastgoedmakelaar die zijn inkomsten niet correct aangeeft of die helpt registratierechten te ontduiken, hoort niet thuis in de vastgoedmarkt. Wie fraudeert, riskeert terecht de zwaarste sancties: een tijdelijk of permanent beroepsverbod. “Controles op fiscale fraude door de BBI helpen mee de rotte appels uit de markt te halen en dus juichen we ze toe”, verduidelijkt Machon. “Maar laat het geen vrijgeleide worden voor een fiscale heksenjacht.” 

“Controles op fiscale fraude helpen mee de rotte appels uit de markt te halen en dus zijn we absoluut vóór” 

Luc Machon, BIV-ondervoorzitter

Ter herinnering: het beroep van vastgoedmakelaar is gereglementeerd en de titel beschermd. Wie het beroep wil uitoefenen, heeft een erkenning van het BIV nodig. De finaliteit van het BIV is de bescherming van de consument door enerzijds de niet-erkende charlatans uit de markt te halen en anderzijds de erkende vastgoedmakelaars correct te laten werken.