Dit nieuws is 5 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Zorg voor een correcte informatieplicht

woensdag 10 april 2019

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

In een recent dossier van de Nederlandstalige Uitvoerende Kamer liet een beklaagde na om de nodige controles te verrichten omtrent de bewoonbare oppervlakte in een appartement. De kandidaat-kopers konden hierdoor niet terugvallen op correcte informatie.

Uit de gevoerde publiciteit bleek dat de bewoonbare oppervlakte 109,22 vierkante meter bedroeg. Het opmetingsplan van de landmeter-expert gaf echter een bewoonbare oppervlakte aan van 79,90 vierkante meter.  De beklaagde had zich gebaseerd op een EPC-attest dat enkele maanden voor de te koop-stelling werd opgemaakt. De op het attest vermelde oppervlakte werd verhoogd met de vierkante meters van de twee mezzanines die aanwezig waren.

De beklaagde moest erkennen dat de mezzanines niet beloopbaar waren en geen bewoonbare oppervlakte uitmaakten. De Uitvoerende Kamer gaf aan dat het verschil wel erg groot was en dat hij zich had moeten baseren op het plan van de architect dat de correcte metingen aangaf. Zoniet had hij zelf de nodige opmetingen moeten doen. Een kandidaat heeft recht op correcte informatie en kan in geen geval misleid worden. De beklaagde kreeg een waarschuwing opgelegd.

Nieuwstags