Dit nieuws is 6 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Wet die kraken strafbaar stelt is gepubliceerd in Belgisch Staatsblad

woensdag 8 november 2017

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

De wet die kraken strafbaar stelt, zowel voor bewoonde als voor onbewoonde panden, werd gisteren 6 november gepubliceerd in het Staatsblad en zal op 16 november 2017 in werking treden. Vooral de burgerlijke procedure zal worden versterkt zodat er sneller kan worden opgetreden. De eigenaar van een gekraakt pand kan ervoor kiezen om hetzij naar de vrederechter te stappen met een verzoekschrift om de uithuiszetting van de betrokkene(n) in te leiden. Dit kan binnen een termijn van tien dagen.

De eigenaar kan er ook voor kiezen om een strafklacht in te dienen bij het parket tegen de kraker. Tegelijk kan aan de Procureur des Konings worden gevraagd om reeds een bevel tot ontruiming uit te vaardigen binnen een termijn van acht dagen na de kennisgeving. Een strafklacht, vormt samen een met een daaruit volgende rechterlijke veroordeling een kraakmisdrijf. Als de kraker weigert om het pand te verlaten, kan de klager in beroep gaan en belandt de zaak opnieuw bij de vrederechter.

Wanneer de kraker geen gevolg zou geven aan de uitspraak van de vrederechter tot uitzetting van het pand, wordt dit sowieso als een misdrijf beschouwd, ook al is er geen strafklacht neergelegd. De kraker kan vanaf dat moment ook worden aangehouden.

Lees hier het persbericht dat door het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werd verspreid.

 

Nieuwstags