Dit nieuws is 9 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Vastgoedkantoor veroordeeld voor geslachtsdiscriminatie

woensdag 22 april 2015

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

De rechtbank van eerste aanleg van Brugge heeft een vastgoedkantoor veroordeeld voor het discrimineren op basis van geslacht. Omdat de eigenaar de studentenkamers enkel aan meisjes wilde verhuren, had het kantoor geweigerd een kamer aan een jonge mannelijke assistent te verhuren. Daarop stapte het slachtoffer naar het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM), dat een procedure opstartte.

De Fransman stelde zich na het bezichtigen van de studentenkamer kandidaat om de kamer te huren. Maar het kantoor antwoordde via e-mail (citaat uit het IVGM-persbericht): ”De eigenaar heeft beslist om u de studentenkamer niet te verhuren omdat hij meisjes wil in het hele gebouw. Het zou vreemd zijn om enkel meisjes te hebben in het gebouw en 1 man van 32. Ik hoop dat u dit zult begrijpen.” De Brugse rechter aanvaardde dit argument niet. Hij oordeelde dat de praktijk discriminerend is, en legde het kantoor een schadevergoeding op.

Dit is het persbericht van het IVGM over de kwestie. Verhuren aan uitsluitend mannen of uitsluitend vrouwen is dus strijdig met de Genderwet, de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen. Dit vonnis toont aan hoe belangrijk het is dat we als vastgoedmakelaars eigenaars adviseren en durven informeren over zijn mogelijk discriminerende eisen.

Juridisch advies nodig? Bel de helpdesk op het gekende 070-nummer (enkel voor vastgoedmakelaars)

Nieuwstags