Dit nieuws is 7 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Tool AntiWitwas in gebruik

woensdag 21 juni 2017

Tool AntiWitwas in gebruik

Op 19 mei keurde de FOD Economie de tool AntiWitwas goed. Deze tool, intussen volledig operationeel, helpt je als makelaar om aan je antiwitwasverplichtingen te voldoen. Het gebruiksvriendelijke systeem laat toe om door het inlezen van een elektronische identiteitskaart of het ingeven van een ondernemingsnummer reeds heel wat informatie in te vullen. De tool screent klanten en partijen voor jou en berekent zelf een risicoprofiel.

Ook wanneer de partijen worden samengebracht in een transactie kan je opnieuw een risicoprofiel berekenen. De bekomen resultaten kan je aanvaarden of doorsturen aan de antiwitwasverantwoordelijke binnen het kantoor, die vervolgens de keuze maakt om de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) al dan niet te informeren. Bovendien kan je met de informatie uit de transacties snel en eenvoudig je verplicht in te dienen antiwitwasjaarverslag aanmaken. Alle activiteiten in de tool zullen minstens 5 jaar bewaard blijven na het beëindigen van de relatie met de klant, zodat je hiermee ook aan je bewaarplicht voldoet.

De screening en het berekenen van het waakzaamheidsniveau van je cliënten (en contractspartijen) op zichzelf is volledig gratis. Pas wanneer je deze samenbrengt in een transactie, zal er een betaling volgen. De prijs van de berekening van een waakzaamheidsniveau van een transactie (risicoprofiel) bedraagt 15 euro (excl. btw). De tool zal je ook begeleiden bij de opmaak van het verplichte jaarverslag. De prijs van het aanmaken én versturen van het jaarverslag via de tool bedraagt eveneens 15 euro (excl. btw). Met die middelen staat de softwareontwikkelaar, naast de eerdere ontwikkeling van de tool, ook in voor onderhoud, hosting, klantenondersteuning en updates.

Het systeem helpt je door het kluwen van de wetgeving en toont je intussen nuttige tips. Je wordt zo op een praktische en efficiënte manier bijgestaan bij het vervullen van je verplichtingen. We moedigen dus zeker aan om de tool te gebruiken. En ook niet onbelangrijk: als je dit doet, word je vermoed “aan de wettelijke verplichtingen voldaan te hebben”...Dit wil daarom echter niet zeggen dat je niet meer gecontroleerd kan worden. De tool vind je terug op deze site.

Tool AntiWitwas samengevat:

  • alle wettelijke verplichtingen die van toepassing zijn op de vastgoedmakelaar zijn er in opgenomen;
  • praktisch en vlot;
  • gebruik van de tool is optioneel, wel sterk aan te raden;
  • vermoeden opgenomen in de wetgeving: wie de tool correct gebruikt, wordt geacht in regel te zijn met de antiwitwasverplichtingen;
  • 15 euro per transactie, exclusief BTW.

Nieuwstags