Dit nieuws is 7 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Recente tuchtrechtspraak

woensdag 12 juli 2017

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

Enkele zittingen geleden oordeelde de Uitvoerende Kamer over een vastgoedmakelaar die een samenwerkingsverband opzette met een derde die geen toelating heeft om vastgoedmakelaarsactiviteiten uit te oefenen. Deze tenlastelegging bleek onomstotelijk bewezen uit de inspectieverslagen van de privédetective als uit het opgesteld proces-verbaal van de gerechtsdeurwaarder. Het samenwerken met onwettige beoefenaars vormt een tuchtrechtelijke inbreuk. Ook kon hij voor de afgelopen twee jaar geen enkel vormingsattest voorleggen. De vastgoedmakelaar kreeg door de Uitvoerende Kamer gedurende zes maanden een schorsing van het tableau van titularissen opgelegd. Daarnaast moet hij gedurende 12 uren vorming volgen, bovenop de vormingsverplichting die elke makelaar dient te respecteren (op heden 20 uur per 2 jaar).

In een ander geval werd een vastgoedmakelaar verweten dat hij facturen vervalste en dat hij gelden van derden voor eigen doeleinden aanwendde. Zo bekostigde de makelaar onder andere vertegenwoordigingskosten bij een advocatenkantoor in een privézaak met de rekening van een VME. De tenlastelegging werd erkend door de aangeklaagde. De Uitvoerende Kamer tilt zeer zwaar aan dergelijke fouten en sanctioneerde de makelaar met een schrapping.

Op deze manier worden vastgoedmakelaars die door hun handelingen het imago van de sector schade toebrachten, respectievelijk tijdelijk en definitief uit de markt verwijderd. Deze tuchtrechtspraak is op geanonimiseerde wijze terug te vinden op onze website onder de rubriek ‘tuchtbeslissingen’.

Nieuwstags