Dit nieuws is 8 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Panorama-bron met de billen bloot: veroordeeld voor illegale uitoefening

woensdag 4 november 2015

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

De voorbije maand slaagden we erin nog eens 5 illegale makelaars te laten veroordelen voor hun onwettige activiteiten. Eén onder hen kreeg zelfs van de rechter een gevangenisstraf met uitstel. Een andere veroordeelde is één van de protagonisten uit de beruchte Panorama-reportage van eind vorig jaar, waarbij het BIV door het slijk werd gehaald. Die persoon maakte gebruik van het BIV-nummer van zijn moeder, zo oordeelde de rechter. De moeder zelf had eerder al een schorsing opgelopen.

Het dossier was bijzonder complex en de uitspraak volgt na een lange juridische veldslag. Aan de ene kant legde de Kamer van Beroep van het BIV een tijd geleden een schorsing op aan de BIV-erkende moeder. Die schorsing kwam er voor het gebruik van niet-transparante en misleidende erelonen. Daarop verweet zij destijds het BIV minimumtarieven op te leggen, een verwijt dat Panorama gretig oppikte, terwijl, dient het nog gezegd, er van enig aanbevolen tarief geen sprake is.

Aan de andere kant liep er een procedure bij de burgerlijke rechtbank voor illegale makelaardij door de zoon. Met de bevestiging van de Brusselse rechter dat de makelaar al die tijd zelf haar BIV-nummer aan haar zoon uitleende, vallen beiden nu door de mand. De rechter volgde immers integraal de argumentering van het BIV. Het stakingsbevel voor de onwettig actieve zoon en de vennootschap, aangevuld door het betalen van de gerechtskosten, was dan ook de enige logische maatregel.

Met dit arrest gaat weeral een Panorama-bron met de billen bloot. We zijn uiteraard opgelucht dat we er opnieuw erin geslaagd zijn een nepmakelaar uit de markt te halen die buiten de lijntjes kleurde en die zo ons als erkende vastgoedmakelaars schade toebracht en de consumenten een rad voor de ogen draaide.

Nieuwstags