Dit nieuws is 7 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

OVAM vereenvoudigt aanvraag voor versnelde overdracht risicogrond

woensdag 21 december 2016

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

Er bestaat een specifieke procedure waarmee verontreinigde risicogrond overgedragen kan worden. Onder bepaalde voorwaarden kan die overdracht ook sneller verlopen. Een versnelde overdracht kan plaatsvinden na een conformverklaring van een beschrijvend bodemonderzoek (BBO) met als besluit “noodzaak tot bodemsanering” in plaats van na een conformverklaring van het bodemsaneringsproject zoals in de regel het geval is.

Elke betrokken partij (overdrager, verwerver of gemandateerde) kan een versnelde overdracht aanvragen. Maar enkel de verwerver kan een verbintenis ondertekenen om de bodemsanering daadwerkelijk te laten uitvoeren en ook de kosten en nazorg op zich te nemen. De financiële zekerheid daarentegen (een waarborg bij de uitvoering van de verbintenis) kan door elke betrokken partij gesteld worden.

De procedure moet aangevraagd en goedgekeurd worden bij de OVAM. Ze heeft daartoe de gevraagde informatie opgelijst in een overzichtelijk aanvraagformulier. Het formulier moet samen met de nodige bijlagen opgestuurd worden naar de OVAM, waarna zij zich binnen een termijn van zestig dagen uitspreekt over de aanvraag. Het aanvraagformulier, de nodige documenten en meer informatie omtrent de procedure kan je hier terugvinden.

Nieuwstags