Dit nieuws is 6 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Opnieuw stijging aantal ambtshalve weglatingen stagiairs

woensdag 17 januari 2018

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

Het aantal ambtshalve weglatingen van Nederlandstalige stagiairs is vorig jaar opnieuw gestegen. Er werden 83 ambtshalve weglatingen genoteerd (tegenover 80 in 2016 en 73 in 2015). Er waren vorig jaar 501 nieuwe inschrijvingen op de lijst van stagiairs. Het aantal nieuwe inschrijvingen de laatste drie jaar blijft stabiel.

Stagiairs worden door de Uitvoerende Kamer ambtshalve weggelaten wanneer ze hun stage niet binnen een periode van drie jaar volbrengen, door niet deel te nemen aan de bekwaamheidsproef of door er na twee kansen niet voor te slagen, of wanneer ze er na een voortijdige beëindiging van de stageovereenkomst, niet in slagen om binnen de drie maanden een nieuwe stagemeester te vinden. Het niet tijdig volbrengen van de stage maakt echter de overgrote meerderheid (95% in 2017) van de ambtshalve weglatingen uit. We vinden deze vaststelling erg jammer, maar de Uitvoerende Kamer dient de regels strikt toe te passen.

Langs deze weg willen we de stagiairs nogmaals oproepen om tijdig te reageren op de briefwisseling van het BIV en om het inplannen van en de deelname aan de bekwaamheidsproef niet uit te stellen. Een stagiair die na zijn weglating een wederinschrijving op de lijst aanvraagt, moet zijn stage helemaal van vooraf aan beginnen, inclusief het afleggen van een competentietest vóór aanvang van de nieuwe stage. Bovendien kan een wederinschrijving slechts één keer gebeuren.

Nieuwstags