Dit nieuws is 7 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Gezinnen met kinderen hebben moeite om goede huurwoning te vinden

woensdag 7 december 2016

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

CIB Vlaanderen luidt in een persbericht de alarmbel voor wat het huizenaanbod op de private huurmarkt betreft. Dat aanbod is op 15 jaar tijd flink gedaald, daar waar het aantal huurappartementen alleen maar stijgt. Het dalende huizenaanbod is met name problematisch voor gezinnen met kinderen die op zoek zijn naar een woning met drie of meer slaapkamers. Zij hebben het steeds moeilijker om een geschikte woning te vinden.

Het CIB verwijst naar het Grote Woononderzoek van het Steunpunt Wonen. Zij becijferden dat maar liefst 74% van het private aanbod uit appartementen bestaat. Slechts één vierde bestaat uit éénsgezinswoningen. Vastgoedmakelaars op het terrein stellen vast dat er een grote reactie is van gezinnen met kinderen, (en met een doorgaans beperkt budget), telkens er een huurhuis vrijkomt. Zij beschikken vaak over een inkomen dat hen net niet toelaat om te kopen.

De oorzaak zou zich vooral bij de oudere verhuurders bevinden, die beslissen om hun woning te verkopen wanneer zich hoge kosten opdringen. Denk maar aan de verplichting om dubbel glas te steken en dakisolatie te voorzien tegen 2020. Daarnaast zijn er ook de hoge tarieven voor successierechten. Op vandaag verkopen veel oudere verhuurders hun huurwoning zodat hun kinderen geen onroerend goed zouden erven waar hoge tarieven op van toepassing zijn.

Het CIB is van oordeel dat verhuurders fiscale stimuli zouden moeten krijgen om de nodige investeringen te doen. Daarbij denkt ze onder meer aan een uitbreiding van de Vlaamse renovatiepremie, waar private verhuurders op dit ogenblik geen aanspraak op kunnen maken. Zo wordt verhuren weer aantrekkelijk en kan het aanbod op de privémarkt zo groot mogelijk blijven.

Nieuwstags