Dit nieuws is 7 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Gent lanceert opnieuw praktijktesten, ondanks charter met de vastgoedsector

woensdag 21 september 2016

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

Gent gaat opnieuw praktijktesten organiseren om discriminatie op de huurmarkt op te sporen. Dat was enkel nog maar een kwestie van tijd. De praktijktests zullen uitgevoerd worden door een dertigtal vrijwilligers die testen of de vastgoedmakelaars zich aan het discriminatieverbod houden, en dit door twee keer te informeren of een huurpand nog beschikbaar is: een keer met een “vreemde” naam en een keer met een “Vlaamse” naam.

Als BIV zijn we duidelijk tegen, zo lieten we ook weten aan de krant De Tijd. Uit een studie van de Universiteit Gent bleek eerder al dat het aandeel vastgoedmakelaars dat discrimineert op basis van etnische afkomst in enkele maanden tijd gedaald is van 26 naar 10%, en we zijn de eersten om te erkennen dat er nog werk aan de winkel is. In de periode 2010-2015 kwamen er 11 klachten over discriminatie binnen. De BIV-tuchtprocedure is nochtans zeer laagdrempelig en kosteloos, wat ons doet besluiten dat de consument/particulier ons nog onvoldoende kent.

Elk geval van discriminatie is er één teveel, daar discussieert niemand over. Praktijktesten zijn echter niet de oplossing. We betreuren dan ook dat het beleid van de stad Gent niet geënt wordt op het charter met duidelijke engagementen van onder meer de vastgoedsector en van de bij woninghuur betrokken partijen, maar dat uitlokken centraal komt te staan in de Gentse plannen. De praktijktesten noemden we eerder al een lapmiddel voor de korte termijn en we blijven die mening toegedaan. Sensibilisering werkt en we blijven dan ook dit pad verder bewandelen, weg van de heksenjacht.

Ook Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans is overigens tegen praktijktesten. “Het is en blijft aan de verhuurder om te kiezen”, reageert zij in de kranten.

Bronnen: De Standaard, De Tijd, HLN