Dit nieuws is 7 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Dit jaar al 35 illegale makelaars veroordeeld

woensdag 12 oktober 2016

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

In de eerste drie kwartalen van dit jaar verkreeg het BIV voor de rechtbank 35 positieve uitspraken tegen personen die zonder erkenning als vastgoedmakelaar aan het werk waren. Dat is een pak meer dan de twee voorbije jaren. Tegelijk zien we ook dat de dwangsommen zwaarder en zwaarder worden en dat een - al dan niet voorwaardelijke - gevangenisstraf geen uitzondering meer is.

Meer veroordelingen

In 2014 slaagde het BIV erin om 19 illegale makelaars te laten veroordelen. In 2015 noteerden we 13 gevallen. De 35 veroordelingen dit jaar zijn dan ook een opsteker voor de vastgoedmarkt. De stijging is grotendeels te verklaren door het hogere aantal geopende dossiers en de grotere relevantie van de ontvangen klachten in de loop van de laatste jaren. Het duurt immers meestal enkele maanden, soms jaren, vooraleer een dossier bij een rechtbank wordt behandeld. Dit jaar spreken we voorlopig over 438 geopende dossiers na een klacht over illegale makelaardij; in 2015 telden we na 3 trimesters 393 dossiers en klokten we op het einde van het jaar af op 557. Ter herinnering: enkele van de redenen waarom dossiers niét leiden tot een gerechtelijke procedure zijn: de persoon heeft zich tijdig in regel gesteld, de klacht betrof eigen patrimonium, de klacht betrof een bediende van een erkend makelaar, ...

Zwaardere straffen

Ook lijkt het er sterk op dat de oplichters vaker zwaarder worden gestraft. De dwangsommen die in ‘s lands rechtbanken van koophandel worden uitgesproken tegen illegale makelaars, neigen meer en meer naar 5000 euro per dag en per inbreuk, met soms uitschieters tot 7000 euro per dag en per inbreuk.

Laat de vastgoedmarkt over aan professionals”, blijft het motto van de dienst Opsporing en bij uitbreiding van het BIV.

Nieuwstags