Dit nieuws is 7 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Diplomaten mogen ongestraft huur niet betalen

woensdag 23 november 2016

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

Volgens een arrest van het Hof van Cassatie gaan diplomaten vrijuit wanneer blijkt dat ze hun huur niet betalen. De feiten gaan over een diplomate die lid is van de permanente vertegenwoordiging van de VS bij de NAVO.

Gezien haar statuut beschikt de vrouw over ‘diplomatieke immuniteit’. Haar huurbaas stapte naar de rechter toen bleek dat ze haar huur niet langer betaalde. De vrouw riep daarop haar immuniteit in om niet voor de rechter te moeten verschijnen.

De rechtbank van Leuven echter oordeelde dat iedereen het recht heeft om naar de rechter te stappen door de toepassing van artikel 6.1 uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, en dat ze daardoor in dit geval haar immuniteit niet kon inroepen. Het geschil kon bovendien de goede werking van haar permanente vertegenwoordiging van de VS bij de NAVO niet in gevaar brengen, zo oordeelde hij.

De diplomate stapte naar het Hof van Cassatie dat nu brandhout maakt van het vonnis. Het Hof volgt de rechtbank niet in zijn oordeel dat iedereen die zijn burgerrechten wil laten gelden naar de rechter kan stappen. Cassatie heeft de zaak nu doorverwezen naar een andere rechtbank. Op die manier stuurt ze het signaal uit dat diplomaten straffeloos hun gang kunnen gaan. Er zijn zo’n 5000 diplomaten actief in ons land. Voorzichtigheid is dus geboden wanneer klanten verhuren aan deze doelgroep.

Bron: Hof van Cassatie 28 oktober 2016