Dit nieuws is 6 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Cijfers rond renovatieovereenkomsten en renovatieabattement

woensdag 15 november 2017

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

In navolging van een recente parlementaire vraag lichtte minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) cijfers toe rond de belastingverminderingen voor renovatieovereenkomsten en het renovatieabattement.

Sinds de start van het Gronden- en Pandendecreet uit 2009 werden slechts 60 aanvragen voor belastingvermindering voor renovatieovereenkomsten ontvangen, waarvan er 45 werden goedgekeurd. De renovatieovereenkomst kan worden aangevraagd bij panden die in  het leegstandsregister staan of zijn opgenomen op de inventaris van leegstaande en/of verwaarloosde bedrijfsruimten of de lijsten van ongeschikte en/of onbewoonbare woningen en verwaarloosde gebouwen en/of woningen. Bovendien moet voor de renovatie moet worden geleend door en bij een natuurlijke persoon. Gezien het zeer beperkte succes van deze maatregel overweegt Homans om deze te laten uitdoven.

Het renovatieabattement daarentegen kent meer bijval. In 2015 en 2016 werden respectievelijk 1.103 en 1.239 akten geregistreerd. Om van dit abattement te genieten moet het pand ook voorkomen op één van bovenvermelde lijsten of registers en uiteraard moet er ook worden gerenoveerd. Het renovatieabattement houdt een vermindering van 30.000 euro van de heffingsgrondslag voor de berekening van de verkooprechten in en kan gecombineerd worden met het gewone en het verhoogde abattement. Klik hier voor meer info.

Nieuwstags