Dit nieuws is 5 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Cijfers onder de loep: syndici

woensdag 13 februari 2019

Cijfers onder de loep: syndici
©BIV

Geregeld zoomen we in de BIV-mail in op interne cijfergegevens. Deze keer doen we dat met cijfers over één van de drie beroepsgroepen die naast “bemiddelaar” en “rentmeester” het beroep van zelfstandig vastgoedmakelaar uitmaken: de “syndicus”. Een syndicus beheert mede-eigendommen in appartementsgebouwen of groepen gebouwen in gedwongen mede-eigendom. De verhouding mede-eigendommen in het gebouwenpark neemt snel toe. Zo steeg volgens Statbel het aantal appartementsgebouwen de afgelopen 10 jaar met 40% en de laatste 20 jaar zelfs met 87%. Hoe evolueert het aantal syndici ingeschreven bij het BIV?

Vandaag zijn 319 BIV-leden exclusief op de deelkolom syndicus ingeschreven. Dit is een stijging met 13,9% ten opzichte van dezelfde datum vorig jaar. Daarnaast zijn 5016 leden zowel ingeschreven op de deelkolom bemiddeling als op de deelkolom syndicus. Dit waren er op dezelfde referentiedatum nog 5332, wat een daling van 6% vertegenwoordigt. Deze cijfers zijn indicatief, maar stellen dat er op een periode van 1 jaar tijd een netto-daling van 277 syndici plaatsvond is echter te kort door de bocht. Een grote groep vastgoedmakelaars die sinds de creatie van de deelkolommen in 2013 ingeschreven zijn op de beide deelkolommen oefenen het beroep van syndicus niet uit. De evolutie die sindsdien is ingezet om te kiezen voor één deelkolom gaat tot vandaag door. Dit zorgt ervoor dat de daling een theoretisch getal wordt.

Wanneer we inzoomen op de 319 leden enkel op de syndicuskolom nemen we 223 syndici waar die actief zijn als titularis en 96 als stagiair. De meerderheid, 167 (of 52,4%) zijn terug te vinden op de Nederlandstalige taalrol. De Brusselse regio telt met 74 leden het hoogste aantal vastgoedmakelaars die enkel op de deelkolom syndicus zijn ingeschreven, gevolgd door West- Vlaanderen (46). Kijken we naar het opleidingsniveau dan stellen we vast dat 28,21% een bachelordiploma behaalde, 26,65% een masterdiploma en 24,76% de ondernemersopleiding tot vastgoedmakelaar afwerkte.

Nieuwstags