Dit nieuws is 6 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Antiwitwas: Nu ook EU-lijst met landen die een hoog risico vormen

woensdag 21 maart 2018

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

De Europese Commissie heeft de bevoegdheid om landen te identificeren die in hun nationale AML/CFT- regelgeving (anti-money laundering/combating financing of terrorism) strategische tekortkomingen vertonen en die een aanzienlijke bedreiging vormen voor het financiële stelsel van de Unie (derde landen met hoog risico). Ten aanzien van relaties met cliënten (dus ook vastgoedtransacties) gevestigd in deze landen, moet je als vastgoedmakelaar een verscherpte waakzaamheid aan de dag leggen.

De Commissie stelde deze lijst voor het eerst samen in juli 2016 en heeft deze recent gewijzigd op 6 maart 2018 (Verordening (EU) 2018/212). Vanaf nu communiceren wij ook deze lijst op regelmatige basis, naast de reeds bestaande landenlijsten van het FATF (Financial Action Task Force), een intergouvernementele organisatie, waar de CFI deel van uitmaakt.

Op de EU-lijst staan momenteel 15 landen:

 1. Afghanistan

 2. Bosnië-Herzegovina

 3. Ethiopië

 4. Guyana

 5. Irak

 6. Iran

 7. Noord-Korea

 8. Laos

 9. Sri Lanka

 10. Syrië

 11. Trinidad en Tobago

 12. Tunesië

 13. Uganda

 14. Vanuatu

 15. Yemen

In februari 2016 ontvingen we voor het laatst een melding van de CFI waarin ze waarschuwde voor twee lijsten met financiële risicolanden, waar je als vastgoedmakelaar attent voor moet zijn. Eén van die lijsten is intussen ook bijgewerkt! Je vindt een overzicht van alle lijsten met financiële risicolanden terug op deze pagina van de FOD Financiën.

Nieuwstags