Registratiebelasting: weldra naar één tarief voor verkooprechten

Registratiebelasting: weldra naar één tarief voor verkooprechten

woensdag 22 november 2017

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) wil naar één tarief gaan voor de verkooprechten, een tarief dat niet meer afhankelijk is van het KI. Dat communiceerde hij afgelopen vrijdag. In het Vlaams regeerakkoord stond reeds een budgetneutrale vereenvoudiging van de verkooprechten op het programma.

In Vlaanderen betaalt men standaard 10 procent op de aankoopsom aan verkooprechten, het zogenaamde groot beschrijf. Voor de aankoop van een ‘bescheiden woning’ geldt een tarief van 5 procent of klein beschrijf. Met bescheiden wordt bedoeld dat de woning maar een beperkt Kadastraal Inkomen (KI) mag hebben. Als het (niet-geïndexeerd) KI lager dan 745 euro ligt, betaal je slechts 5 procent registratierechten. Maar dat KI is sinds 1974 niet meer geactualiseerd en vormt dus geen betrouwbare parameter meer voor het bepalen van het te betalen belastingtarief.

Vandaar de idee om niet langer het KI als basis te gebruiken om het tarief van de verkooprechten te bepalen. Het klein en groot beschrijf zal verdwijnen. "Het is de bedoeling om één tarief te hanteren dat niet meer afhankelijk is van het KI, maar van de aankoopprijs", zegt Tommelein. Dat tarief zal liggen tussen de 5 procent die nu geldt voor een klein beschrijf en de 10 procent voor een groot beschrijf. Hoeveel het toekomstige tarief precies zal bedragen, is op vandaag nog niet bekend. We komen hier ongetwijfeld nog op terug!