Mededingingsautoriteit sluit onderzoek tegen Immoweb af

Mededingingsautoriteit sluit onderzoek tegen Immoweb af

woensdag 23 november 2016

Gezien de toezegging van Immoweb om een omstreden clausule te verwijderen in haar contracten met softwareontwikkelaars voor vastgoedmakelaars, heeft de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) op 16 november ll. aangekondigd om haar onderzoek tegen het portaal stop te zetten.
 

In 2015 startte de BMA een onderzoek naar Immoweb. Al jaren klagen concurrenten - zoals Immovlan, LogicImmo, … - dat de aanpak van Immoweb het hen onmogelijk maakt echt voet aan de grond te krijgen op de online vastgoedmarkt. Het probleem draaide rond de zogenaamde 'clausule van meest begunstigde klant' die Immoweb afdwong in contracten met softwareontwikkelaars. Die maken software waardoor zoekertjes van individuele immokantoren automatisch ook op Immoweb verschijnen. De ontwikkelaars krijgen van de site een vaste vergoeding per zoekertje dat zo op Immoweb verschijnt.


Volgens de BMA beperkt dit systeem de mededinging doordat de concurrenten van Immoweb in de praktijk gedwongen werden om hogere kosten te betalen. Bovendien stelde de clausule dat de voorwaarden (dus ook de tarieven) voor alle spelers gelijk moeten zijn. Deze bepaling viel dus financieel negatief uit voor andere concurrenten op de markt, want de kleinere concurrenten van Immoweb zijn niet in staat om dat tarief te betalen.

Na de opening van dit onderzoek door de BMA, heeft Immoweb er zich toe verbonden om deze clausule unilateraal te beëindigen in haar contracten met softwareontwikkelaars. Gelet op de verbintenissen, heeft de BMA beslist het onderzoek stop te zetten.

 

BIV-ondervoorzitter Luc Machon is verheugd dat Immoweb beslist heeft komaf te maken met deze controversiële clausule. “Het BIV is tevreden met deze beslissing die zowel consumenten als vastgoedmakelaars ten goede zal komen”.

 

Lees ook het persbericht over de kwestie van de BMA zelf.