Kortetermijnhuur als boost voor startende ondernemers?

Kortetermijnhuur als boost voor startende ondernemers?

woensdag 22 april 2015

Regeringspartij N-VA komt met nieuwe ideeën rond huur voor tijdelijke winkelconcepten of “pop-up huur”. De partij wil met het voorstel drempels voor startende ondernemers wegnemen, eigenaars van winkelpanden zekerheid bieden en lokale besturen in hun leegstandsbeleid ondersteunen. Dat lieten volksvertegenwoordigers Lorin Parys en Jos Lantmeeters onlangs weten.

Tijdelijke verhuur moet primeren boven leegstand, dat is de insteek van het voorstel. Daarom willen de auteurs komaf maken met de “rechtsonzekerheid rond huurcontracten van korte termijn”. Het voorstel, dat van toepassing is op elke huurovereenkomst voor kleinhandel die korter is dan een jaar, moet “ondernemers de mogelijkheid geven om zonder veel risico’s te onderzoeken of een nieuw winkelconcept kans op slagen heeft”, aldus Parys. “Dat moet zorgen voor een “hogere overlevingsgraad voor starters.” Die zitten immers niet meer drie jaar vast aan een huurprijs, terwijl hun concept niet aanslaat.

Hieronder een overzicht van de verschillen tussen het voorstel omtrent “pop-up huur” en de “gewone” handelshuurwetgeving. En in deze bijna drie pagina’s tellende ontwerptekst voor een voorstel tot decreet vind je de wetsartikels die de auteurs voorstellen. 

Handelshuurwetgeving vs kortetermijnhuur voorstel