Alle Vlaamse woningen in 2050 energiezuinig?

Alle Vlaamse woningen in 2050 energiezuinig?

woensdag 16 september 2015

Vlaanderen wil alle woningen tegen 2050 energiezuinig maken. Daarvoor zit de regering met de vastgoedsector rond de tafel en is een hervorming van de energiepremies op til. Wie een huis koopt, zal aangemoedigd en geïnformeerd worden om zich met kennis van zaken aan een renovatie te wagen.

“Renovatiepact”

Teveel huizen zijn nog slecht geïsoleerd, waardoor teveel mensen zich blauw betalen aan energie, beseft Vlaanderen. Annemie Turtelboom (Open Vld), Liesbeth Homans (N-VA) en Joke Schauvliege (CD&V) willen daarom met een renovatiepact alle woningen tegen 2050 energiezuinig maken. Dat betekent dat elk huis of appartement in 2050 even energiezuinig moet zijn als een nieuwbouwwoning van vandaag (E60).

Informatie en subsidies

Subsidies zullen in de toekomst dus weer meer gericht worden op het energiezuinig maken van een woning. Maar hoe dat precies zal geconcretiseerd worden, ligt nog op tafel. Niet alleen subsidies moeten overigens een instrument in het renovatiepact zijn, ook wil de Vlaamse overheid inzetten op informatieverstrekking in de vorm van een handleiding bij het EPC-certificaat.

Waarom niet meteen ambiëren om alle woningen binnen 35 jaar energieneutraal te maken? De sector acht dat niet haalbaar. "Te oude huizen afbreken is soms goedkoper dan zwaar renoveren".

Bron: De Morgen