Het beroep van vastgoedmakelaar

Onderwerpen uit de vastgoedpraktijk

U bent hier

Kadasterfinder: verzamel kadastrale informatie van achter je bureau

Kadasterfinder: verzamel kadastrale informatie van achter je bureau

Aangemaakt op: 19/12/2017
Laatste update: 10/04/2020

Met Kadasterfinder zijn uittreksels uit het kadaster, kadastrale leggers en grondplannen binnen handbereik - en dit van achter je eigen bureau! De tool, destijds de grootste administratieve vereenvoudiging in vastgoedland genoemd, werd gelanceerd in het voorjaar van 2012 en heeft intussen de harten van veel vastgoedmakelaars veroverd. Logisch ook, want de vereenvoudiging en de besparing is aanzienlijk.

Opzoekingen op basis van adres

Sinds begin 2016 kan je als BIV-lid in Kadasterfinder opzoekingen doen op basis van een “gewoon” adres. Die optie bestaat sindsdien naast eerdere opzoekmogelijkheden op basis van perceelgegevens zoals bijvoorbeeld sectie, grondnummer, letter- en cijferexponent en partitienummer. Ook zoeken op ondernemingsnummer en postcode is mogelijk.

Kadasterfinder mag enkel worden gebruikt in het licht van de bemiddelingsopdrachten die aan de vastgoedmakelaar door zijn cliënt worden toevertrouwd, dus voor een verkoop- of verhuuropdracht, en nooit voor commercieel marktonderzoek of prospectie. Zo dien je als vastgoedmakelaar over een schriftelijk mandaat van je cliënt te beschikken, waarbij de cliënt-eigenaar je instemming verleent om de kadastrale informatie van het betreffende pand in te zamelen. Weet dat het BIV gelast is met de controle op de aanvragen die door haar leden worden ingediend. Iedereen die Kadasterfinder gebruikt, moet zich trouwens eerst akkoord verklaren met een disclaimer die uitdrukkelijk vermeldt dat je een tuchtrechtelijke sanctie riskeert als je de voorwaarden om de gegevens te consulteren zou overtreden.

Kostprijs

Elke opzoeking is gratis tot en met het bekijken van de zoekresultaten. Het effectief opvragen van een concreet stuk, het aanklikken van een zoekresultaat dus, kost € 6,15 excl. btw).

Support

Een vraag over Kadasterfinder? Een eigen supportteam staat klaar. Je hoeft daarvoor het BIV niet te contacteren. Een mailtje naar support@kadasterfinder.be volstaat, maar je kan ook tijdens kantooruren bellen naar 070/22 89 00 (30 cent per minuut). Check zeker ook eens de FAQ op www.kadasterfinder.be/faq - misschien vind je daar al het antwoord op je vraag.

Registreer je

Bespaar je de trips naar het Kadaster en registreer je op www.kadasterfinder.be!

Was dit artikel nuttig?