BIV-verkiezingsperiode gaat van start

BIV-verkiezingsperiode gaat van start

woensdag 5 oktober 2016

Aftrap gegeven door publicatie van omzendbrief

De omzendbrief over de BIV-verkiezingen werd op maandag 3 oktober in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Deze publicatie luidt traditiegetrouw het begin van de BIV-verkiezingsperiode in. Als je je verkiesbaar wil stellen voor een mandaat binnen het BIV, en als je voldoet aan de voorwaarden hiervoor, dan kan je tot uiterlijk 9 november je kandidatuur indienen. Respecteer hierbij de vormvereisten, want de wet is streng!

Mini-democratie

Het BIV is er voor en door vastgoedmakelaars. Het Instituut is georganiseerd als een ware “mini-democratie”, met organen die elk duidelijk afgelijnde bevoegdheden hebben. De wetgevende macht ligt bij de Nationale Raad. Deze 18 verkozen vastgoedmakelaars duiden onder hen 4 leden aan als uitvoerende macht: het Bureau. Deze vier nemen als een regering het dagelijks bestuur op zich. Daarnaast zijn er de Kamers van het BIV, waar eveneens verkozen vastgoedmakelaars zetelen. Zij oordelen als rechterlijke macht in alle autonomie en soevereiniteit over administratieve en tuchtrechtelijke dossiers.

Mandaten lopen ten einde

In elk van deze organen lopen de ambtstermijnen van de zetelende vastgoedmakelaars ten einde. Begin volgend jaar start een nieuwe ploeg. De verkiezingen zijn dan ook hét moment om je stem te laten horen en om die mandatarissen aan te duiden die jouw visie gaan vertegenwoordigen binnen het Instituut.

Meer informatie

Is het de eerste keer dat je de BIV-verkiezingen meemaakt? Of wil je alles nog eens opfrissen? Lees “Alles over de BIV-verkiezingen: van kandidaatstelling tot mandaat”, blader door de gloednieuwe BIV-News 2016/3 of sla het hieronder bijgevoegde uit het Staatsblad er eens op na.