Dit nieuws is 8 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Praktijktesten: Gent zet door

woensdag 29 juni 2016

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

De stad Gent zet door met haar plan om discriminatie in de vastgoedsector op te sporen met anonieme praktijktesten. Dat berichtte de krant Het Nieuwsblad op donderdag 23 juni. Het stadsbestuur haalt het onderzoek van de Universiteit Gent van vorig jaar aan als argument voor praktijktesten. De stad zal samen met de UGent al vanaf deze zomer vrijwilligers opleiden die de praktijktesten zullen doen. Daarvoor wordt samengewerkt met Unia, het vroegere Centrum voor Gelijke Kansen.

“We gaan er echt geen heksenjacht van maken”, zegt Gents schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz in de krant. Wie mensen blijkt te discrimineren, zal door Unia gecontacteerd worden voor een gesprek. Na een tweede reeks testen wil Unia verhuurders of vastgoedmakelaars zelf voor de rechter brengen.

Als Instituut blijven we uiteraard van mening dat discriminatie niet goed te praten is en dat elk geval er één teveel is. De sensibiliserende aanpak werpt echter op de lange termijn veel meer vruchten af dan praktijktesten, die een lapmiddel voor de korte termijn zijn.

Nieuwstags