Dit nieuws is 9 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Grote Woononderzoek 2013: de conclusies! (1/2)

woensdag 10 juni 2015

Grote Woononderzoek 2013: de conclusies! (1/2)

Gisteren, op 9 juni, organiseerde de Vastgoedacademie een studiedag in het Oost-Vlaamse Sint-Martens-Latem, waarop de conclusies van het Grote Woononderzoek aan bod kwamen. Onze eigen penningmeester, Filip Van der Veken, leidde de studiedag in. Ook je Instituut was uiteraard vertegenwoordigd. In twee delen brengen we de belangrijkste zaken tot bij jou.

Verappartementisering, minder eigenaars, groter marktaandeel voor vastgoedmakelaars

Als eerste spreker kwam Sien Winters, coördinator van het Steunpunt Wonen aan bod. Zij sprak over de evoluties en trends op de Vlaamse woningmarkt en bracht enkele interessante vaststellingen naar voren. Zo is er in se globaal gezien géén woningschaarste, maar is er wel een gebrek aan goede private huurwoningen in het lagere marktsegment en en een gebrek aan grote woningen in steden. Tevens komen er meer en meer appartementen op de markt: de “verappartementiseringstrend”. Ook is er nog ruim voldoende bouwgrond aanwezig, maar wordt deze niet direct op de markt gebracht of ligt deze vaak niet op de juiste plek. Intussen is de manier van woningverwerving ook gewijzigd. Vooral het aandeel bouwers is de voorbije decennia sterk gedaald. 73% koopt vandaag de dag een bestaande woning, waar dat vroeger slechts iets meer dan 30% was. Tegelijk is het percentage eigenaars de laatste jaren wat afgekalfd en dat voor het eerst sinds 1945.

Winters haalde verder eveneens het aandeel van de vastgoedmakelaars in de verkoop aan. Het beroep doen op tussenpersonen bij verkoop en verhuur is verder gestegen. Het aandeel van vastgoedmakelaars in de verkoop komt van ongeveer 15%, maar bedraagt tegenwoordig 56%, zo blijkt.

Volgende week: Over woningkwaliteit, isolatiegraad en de rendabiliteit van verhuren!