Dit nieuws is 5 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Economische Inspectie controleert verplichte vermeldingen

woensdag 14 november 2018

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

Na recent uitgevoerde controles door de Economische Inspectie op de websites en Facebookpagina’s van vastgoedmakelaars werd vastgesteld dat sommige leden de verplichte vermeldingen niet correct aangeven.

Lees de verplichte vermeldingen, die je ingevolge de wetgeving (art. XII.6.§1 van de Wet van 15 december 2013) moet naleven zeker nog eens na. De wetgever stelt dat deze verplichte vermeldingen op de websites gemakkelijk, rechtstreeks en permanent toegankelijk  moeten zijn.

Opdat bezoekers makkelijk en rechtstreeks toegang zouden hebben tot deze vermeldingen, en zonder dat ze geconfronteerd worden met een veelheid aan gegevens, in bv. de algemene - of de gebruiksvoorwaarden, raadt de Economische Inspectie aan om de vermeldingen te verzamelen als volgt:

  • ofwel rechtstreeks onderaan elke pagina;

  • ofwel in een rubriek ‘Wie zijn we?’, ‘Contact’ of ‘Wettelijke meldingen’, zichtbaar en makkelijk toegankelijk vanop elke pagina

De Economische Inspectie liet weten niet louter de verplichte vermeldingen op de websites te controleren, maar ook op social media-accounts (met name Facebook).

Niet-naleving van deze verplichting, vormt een deontologische inbreuk (art. 20 in de BIV-plichtenleer). De overtredingen op artikel XII.6 uit het Wetboek Economisch Recht (WER) zijn ook strafbaar, met boetes van 26 tot 10.000 euro (art. XV.70 en XV. 119 WER). Weet verder dat de Economische Inspectie van tijd tot tijd ook volgende zaken bij vastgoedmakelaars controleert: prijsaanduiding, KBO, witwaspreventie en het KB Bemiddelingsopdrachten.

Nieuwstags