Hoe ga ik om met twee kandidaat-kopers die beide bereid zijn om de vraagprijs te betalen?

Je wil als vastgoedmakelaar uiteraard een zo goed mogelijk resultaat voor je opdrachtgever bekomen maar tegelijk ook zo eerlijk mogelijk handelen. Het is dan ook belangrijk om te weten dat het niet per se zo is dat wie de vraagprijs als eerste biedt ook automatisch de koper is.

Het afficheren van een vraagprijs is immers een uitnodiging tot onderhandelen. De verkoper mag uiteindelijk verkopen aan wie hij wil. Zolang een bod niet aanvaard is door de verkoper, kan hij steeds een ander bod aanvaarden. Zodra een bod aanvaard werd, kunnen noch de koper noch de verkoper daar nog op terugkomen.

Het is verstandig om beide kandidaat kopers uit te nodigen op kantoor en hen zo transparant mogelijk de situatie uit te leggen en hun opties te laten weten. Eventueel kan eraan gedacht worden om beide kandidaat-kopers de kans te geven om hun ultiem bod uit te brengen onder gesloten omslag en af te spreken dat de meest biedende de koper zal worden. Je mag als vastgoedmakelaar geen openbare verkoop organiseren – maar een bod laten doen onder gesloten omslag kan perfect.

24 september 2015