Dit nieuws is 11 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

In élke Vlaamse gemeente een vastgoedmakelaar voor lokaal woonbeleid

maandag 19 november 2012

chiffres AI 2023

De Vlaamse vastgoedmakelaars, bij monde van CIB Vlaanderen en hun Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV), vragen elke burgemeester in Vlaanderen om een vastgoedmakelaar aan te stellen die beleidsmatig kan meedenken over de woon- en vastgoedplannen in zijn stad of gemeente. De sector benadrukt dat de vraag niet alleen uitgaat van de Vlaamse makelaardij, maar dat ze ook de uitdrukkelijke steun geniet van alle politieke partijen in Vlaanderen, zo blijkt uit een recente rondvraag.

Vandaag is de discussie rond betaalbaar wonen weer wat gaan liggen, maar in de aanloop van de jongste gemeenteraadsverkiezingen verdrongen politici zich om duidelijk te maken dat het onderwerp een plaats hoog bovenaan de politieke agenda verdient. Precies daarom ging het BIV bij alle Vlaamse politieke partijen na hoe groot hun ‘goesting’ is om straks de vastgoedsector mee te laten denken over de betaalbaarheid van wonen. En die goesting blijkt ‘groot’, zo lieten diverse politieke kopstukken letterlijk weten.

Als één iets duidelijk blijkt uit de bevraging, dan is het wel dat alle politieke partijen in Vlaanderen het onverdeeld eens zijn over de toegevoegde waarde van de vastgoedmakelaars voor het gemeentelijk woonbeleid. Namelijk: omwille van hun expertise moeten ze voortaan meer betrokken worden bij het lokale woonbeleid. De vraag werd onder meer voorgelegd aan Alexander De Croo (Open Vld), Wouter Beke (CD&V), Bruno Tobback (SP.A) en Liesbeth Homans (N-VA).

De voorbije jaren waren de Vlaamse vastgoedmakelaars al vertegenwoordigd in diverse woonraden en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening (Gecoro’s). Maar intussen ligt de lat een stuk hoger en claimt de sector haar rol in élke gemeente. Wanneer (ten laatste) in het voorjaar van 2013 - samen met de nieuwe gemeentebesturen - in alle steden en gemeenten nieuwe adviesraden worden samengesteld, rekenen de Vlaamse vastgoedmakelaars dan ook op een zitje in alle gemeentelijke woonraden en in alle Gecoro’s.

Dat de vastgoedmakelaars rechtstreek op lokaal niveau kunnen samenwerken en meedenken met het beleid, is vandaag belangrijker dan ooit. En dat in de eerste plaats voor de vastgoedconsument. Nooit eerder waren de uitdagingen op het vlak van wonen zo groot. De laagste inkomens klagen over de betaalbaarheid van wonen, en voor de middenklasse rest de vraag hoe we het betaalbaar kunnen houden. Daarnaast kampt de vrije huurmarkt met structurele problemen, wordt de schaarste aan bouwgrond groter en blijft het een grote uitdaging om een zeer groot aantal oudere woningen te renoveren of te vervangen.