Dit nieuws is 8 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

“Vrije beroepen moeten failliet kunnen gaan”

woensdag 4 mei 2016

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

De faillissementsregels moeten voor alle vrije beroepen gelden. Dat vindt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Hij wil het “insolventierecht openstellen” voor vrije beroepers om zo de faillissementsregels en de Wet op de Continuïteit van de Onderneming (WCO) op iedereen van toepassing te laten worden. Artsen, advocaten of architecten kunnen vandaag juridisch gezien niet failliet gaan, wat ertoe leidt dat wie zijn facturen niet meer kan betalen, vaak in jarenlange schuldbemiddeling terechtkomt.

De Federatie Vrije Beroepen is niet per se tegen, maar wil voor elk vrij beroep een kader op maat. “De faillissementswetgeving en WCO kunnen niet klakkeloos op vrije beroepen worden toegepast, omdat ze een aantal typische karakteristieken hebben”, luidt het.

Voor ons als vastgoedmakelaars is een faillissement wel al mogelijk, omdat vastgoedmakelaars ook als handelsonderneming in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) ingeschreven worden. Het BIV kan zich vinden in dit voorstel van minister Geens, op voorwaarde dat inderdaad de regels voor iedereen in immoland gelijk getrokken worden.

Nieuwstags