Dit nieuws is 5 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Verhoogde premies in geval van bodemverontreiniging in Brussel

woensdag 22 augustus 2018

Verhoogde premies in geval van bodemverontreiniging in Brussel
©Shutterstock
  • bodemonderzoek: 100% terugbetaald tot 7.000 euro

  • saneringswerken: plafonds tot 90.000 euro (natuurlijke personen) en 60.000 euro (rechtspersonen)

 

Het nieuwe premiebesluit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is in werking getreden op 16 augustus. Voortaan zullen de kosten voor bodemonderzoeken voor 100 % door premies gedekt worden. Bovendien werd de plafonnering van de premies herzien, en kunnen ze in bepaalde situaties oplopen tot 7.000 euro.

Ook voor saneringswerken werden de plafonds aanzienlijk verhoogd tot 90.000 euro (natuurlijke personen) en 60.000 euro (rechtspersonen).

De voorwaarden om de premies te bekomen en de procedure tot aanvraag blijven ongewijzigd:

  • beschikken over een weesverontreiniging;
  • reeds bodemonderzoek of werken voor de behandeling van bodemverontreiniging uitgevoerd hebben die conform verklaard werden aan de bodemordonnantie;
  • een premieaanvraagformulier richten tot Leefmilieu Brussel, met een kopie van de id-kaart van de aanvrager evenals de facturen en betaalbewijzen die gelinkt zijn aan de aanvraag.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is een bodemonderzoek verplicht bij de verkoop van een terrein als de grond is opgenomen in de inventaris van de bodemtoestand in de categorie 0 of in een categorie gecombineerd met 0. Die wettelijke verplichting brengt voor de verkoper vaak zware kosten met zich mee (boringen, bodemanalyse, behandeling…), hoewel hijzelf niet altijd direct verantwoordelijk is voor de historische (wees)verontreiniging. Sinds 2008 reikt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest daarom premies uit voor zowel burgers als ondernemingen die met deze problematiek geconfronteerd worden.

Met eventuele vragen kan je terecht bij bodeminfosol@leefmilieu.brussels.

Nieuwstags