Dit nieuws is 4 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

UPDATE Coronavirus: geen lockdown, wel versterkte maatregelen. Wat houden ze in?

dinsdag 17 maart 2020

UPDATE Coronavirus: geen lockdown, wel versterkte maatregelen. Wat houden ze in?
©Shutterstock

Op 17 maart hield de federale regering een persconferentie n.a.v. de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. Daarbij wou ze niet spreken van het woord ‘lockdown’. Het gaat om versterkte maatregelen. Er werd beslist dat eenieder thuis moet blijven en contact met de buitenwereld moet vermijden, behalve in geval van noodzakelijke verplaatsingen (farmacie, voeding, tanken…) en voor wie naar zijn werk moet. Buiten komen kan, maar dan enkel met een gezinslid of vriend(in). Hou daarbij afstand, samenscholingen (in groep) zijn hoe dan ook verboden.

Bedrijven zijn - ongeacht hun omvang - verplicht om telewerk te organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is, zonder uitzondering! Thuiswerk is dus de norm. Is dat niet mogelijk, dan respecteer je maximaal de regels van social distancing, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon. Wordt vastgesteld dat dit niet wordt nageleefd, volgen zware boetes. We rekenen erop dat jij telewerk mogelijk maakt! Niet-essentiële zaken (kantoren) moeten verplicht sluiten. Dit bekent echter niet dat je geen werk meer kan verrichten! Dossiers en e-mails behandelen, de vereiste documenten vergaren... dit zal vanaf je pc moeten gebeuren. Plaatsbezoeken, plaatsbeschrijven etc. kunnen niet meer plaatsvinden, gezien dit contact vereist met andere personen.

De regels gaan in vanaf woensdag 18 maart om 12u tot en met al zeker 5 april! We vertrouwen op je medewerking.

Uiteenlopende vragen als bv. 'wat met mijn opdrachten?', 'blijft de duurtijd hiervan doorlopen?' en dergelijke dringen zich op. We zijn bezig om deze juridisch te onderzoeken. We begrijpen je bezorgdheid en informeren je asap!