Dit nieuws is 7 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Unia spoort kandidaat-huurders aan om zelf praktijktesten te doen (en bewijzen door te geven)

woensdag 5 oktober 2016

Unia spoort kandidaat-huurders aan om zelf praktijktesten te doen (en bewijzen door te geven)

Iedereen onderzoeker, iedereen verdacht

Unia, het vroegere Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, roept in haar recentste nieuwsbrief haar lezers op om zélf op onderzoek te trekken in de huurmarkt en discriminatie te signaleren. De organisatie heeft daartoe op haar website een gids gepubliceerd voor wie telefonisch of per e-mail mensen in de val wil lokken. Bedoeling is dat wie discriminatie vaststelt de bewijzen doorspeelt aan Unia, dat ermee juridisch ten strijde trekt.

"Indien je tegen de eigenaar zei bepaalde waarborgen te kunnen voorleggen (een betalingsbewijs van vorige huurwoningen, een aanbeveling van je vorige verhuurder, iemand die zich borg stelt, ...) dan moet het testprofiel die elementen ook vermelden - ook al bestaan ze niet echt", is onder meer te lezen in de "Hoe bewijs je het"-gids.

BIV-ondervoorzitter Luc Machon fronst de wenkbrauwen. "De vastgoedsector is duidelijk gekant tegen praktijktesten, en al zeker tegen huis-tuin-en-keukentesten. Voortdurende sensibilisering is de enige juiste weg."

“Discriminatie verdwijnt niet door verhuurders in de val te lokken”, herhaalt Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans intussen in een reeks antwoorden op actuele lezersbrieven in Knack, waarin ze ook verwijst naar onze inlichtingenfiche.

Nieuwstags