Dit nieuws is 7 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Tweede verblijven: circulaire verbreedt begrip “huurwaarde”

donderdag 1 september 2016

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

De fiscale administratie heeft een circulaire opgemaakt die de interpretatie van het begrip “huurwaarde” voor niet verhuurde onroerende goederen in het buitenland, verbreedt. Dit als reactie op een vroegere veroordeling van het Europees Hof van Justitie (EHVJ) dat stelde dat de Belgische belastingregeling voor tweede verblijven discriminerend is.

Die discriminatie zit ‘m in de regeling dat niet-verhuurde tweede verblijven in België worden belast op basis van het kadastraal inkomen. Zijn ze gelegen in het buitenland, dan worden ze belast op basis van een reële huurwaarde. Die werkelijke huurwaarde ligt vaak een stuk hoger dan het kadastraal inkomen, dat al niet meer is geactualiseerd sinds 1976.

De circulaire stelt nu dat “huurwaarde” een geraamde brutohuur, een forfaitair geraamde brutohuur of het belastbaar inkomen kan zijn. Daarmee is alvast een stap in de juiste richting gezet voor Frankrijk, Nederland en Spanje. In landen die het concept van “geraamde brutohuur” niet kennen, blijft alles zoals het is (lees: blijft de regeling bestaan die volgens het EHVJ discriminerend is).

Lees circulaire Ci.704.681 voor meer informatie.

Nieuwstags