Dit nieuws is 4 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Oppervlakte-vermeldingen: geef je bron weer

donderdag 21 november 2019

Oppervlakte-vermeldingen: geef je bron weer
©Shutterstock

Recentelijk had het BIV een overleg met de FOD Economie omtrent de vermelding van de oppervlakte in vastgoedpubliciteit, dit naar aanleiding van een parlementaire vraag. Het probleem is dat er op vandaag - in tegenstelling met sommige buurlanden - in België geen wettelijke definitie bestaat van ‘bewoonbare oppervlakte’. Evenmin bestaat er een uniforme meetmethode.

Sommige vastgoedmakelaars geven in hun publicaties de ‘bruikbare vloeroppervlakte’ weer, zoals opgenomen in het EPC, anderen hanteren de oppervlaktes zoals vermeld in de plannen van de architect of gebruiken eigen meetinstrumenten enz.

Om duidelijkheid te scheppen naar de consument toe vraagt de FOD Economie dat vastgoedmakelaars indien de oppervlakte van een onroerend goed wordt meegegeven, dat dan ook de gehanteerde bron en/of berekeningswijze van deze oppervlakte wordt vermeld. Wanneer je als vastgoedmakelaar niet in de mogelijkheid bent om te specificeren wat onder de aangegeven oppervlakte valt, kan je best duidelijk maken dat deze oppervlakte slechts indicatief is.