Dit nieuws is 8 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Onderverhuren via Airbnb is verboden!

woensdag 10 februari 2016

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

Dat is in elk geval de mening van een Brugse vrederechter, die hiermee meteen het eerste vonnis over deze kwestie in België velde.

Zoals iedereen weet kunnen toeristen via Airbnb logeren bij particulieren. Al meer dan twee miljoen bewoners in 192 landen bieden via Airbnb een tijdelijke slaapplaats aan. Voor België zijn dat er tot nu toe ongeveer 10.000. In de meeste gevallen zijn het de eigenaars zelf die hun appartement of (een deel van) hun woning te huur aanbieden. Maar ook huurders proberen via deze weg een centje bij te verdienen.

Zo ontdekte een huiseigenares uit Brugge dat haar huurder haar appartement al een hele tijd aanbood via Airbnb. Dit pikte de eigenares niet en ze stapte naar de vrederechter. Die stelde haar eind vorige week in het gelijk. De woning die je huurt aanbieden via Airbnb is verboden omdat dit een vorm van onderverhuren is. Volgens de huurwet is dat zonder de toestemming van de eigenaar verboden. Bovendien kunnen de cliënten van Airbnb ook niet gezien worden als ‘huisgenoten’.

Airbnb zelf beperkt zich tot deze commentaar: “We drukken onze klanten die huren altijd op het hart om duidelijke afspraken te maken met de eigenaars van het pand. De verantwoordelijkheid ligt dan ook volledig bij de huurders."

Bron: DM

Nieuwstags