Dit nieuws is 7 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Nieuw facturatiesysteem kadastrale uittreksels: geen provisies meer

woensdag 15 februari 2017

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

Onderstaand bericht is enkel van toepassing op vastgoedmakelaars die nog geen gebruik maken van de toepassing ‘kadasterfinder’. Aan dit systeem, dat op vandaag door de meeste vastgoedmakelaars wordt gebruikt, verandert er niets. Via deze toepassing krijgt u als erkende vastgoedmakelaar online toegang tot kadastrale informatie.

De FOD Financiën meldt dat het facturatiesysteem voor de aanvragen van kadastrale uittreksels is gewijzigd. Het oude systeem, gebaseerd op lopende rekeningen bij de aanvraag van kadastrale uittreksels werd afgeschaft. Voor wie regelmatig uittreksels aanvraagt, worden de lopende rekeningen vervangen door een maandelijkse factuur. Wie nog over een lopende rekening met saldo beschikt, krijgt dit teruggestort. Nog openstaande provisies zullen ook worden terugbetaald.

Met het nieuwe systeem zullen betalingen automatisch toegewezen worden aan de overeenkomstige facturen en moeten geen onnodige bedragen meer worden teruggestort. Regelmatige klanten worden geïdentificeerd met een klantnummer (SAP-nummer) dat vermeld zal worden op de maandelijkse factuur. Dit SAP-nummer moet vervolgens ook vermeld worden op de aanvraagformulieren voor kadastrale uittreksels.

Echter, niet alle klanten die voorheen een lopende rekening hadden, zullen automatisch een SAP-nummer krijgen. De FOD Financiën zal binnenkort de aanvraagprocedure tot het verkrijgen van een SAP-nummer meedelen. In afwachting daarvan, kan men aanvragen indienen zoals een particulier. Per aanvraag wordt een factuur gestuurd en na ontvangst van betaling wordt het uittreksel geleverd. Zoals eerder vermeld is dit nieuwe facturatiesysteem enkel van toepassing voor wie rechtstreeks bij de Patrimoniumdocumentatie een aanvraag doet.

Nieuwstags