Dit nieuws is 7 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Mede-eigenaars doorgaans tevreden over syndicus

woensdag 22 maart 2017

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

Test-aankoop organiseerde in het voorjaar van 2016 een tevredenheidsenquête bij 3700 Belgische mede-eigenaars, die ze publiceerde in haar magazine Budget & Recht (nr. 251 - maart/april 2017). Ze peilde daarin naar de meest voorkomende problemen in een mede-eigendom en naar de algemene tevredenheid over het beheer ervan.

Eigenaars van een kleine mede-eigendom (tot 10 wooneenheden) zijn aanzienlijk meer tevreden dan eigenaars uit grote gebouwen met meer dan 50 wooneenheden. In kleine mede-eigendommen problematiseert men eerder lawaaihinder of een slechte verstandhouding met de buren. Mede-eigenaars van grote mede-eigendommen hekelen vooral het feit dat niet alle eigenaars tijdig hun maandelijkse lasten betalen. Ook liggen de maandelijkse kosten (water en verwarming niet meegeteld) bij grote mede-eigendommen gemiddeld dubbel zo hoog als in een kleine mede-eigendom (163 euro per maand tegenover 85 euro per maand).

De syndicus blijkt in 73% van de gevallen een professionele erkende syndicus te zijn. In 22% van de gevallen gaat het om een eigenaar-bewoner en 4% is eigenaar-verhuurder. Twee derde van de syndici zijn al minstens 5 jaar aan de slag, wat laat vermoeden dat men doorgaans tevreden is over het werk van de syndicus. De ondervraagde mede-eigenaars kennen de syndicus een algemene score van 7,1 op 10 toe. 

Nieuwstags