Dit nieuws is 7 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Krijgen we binnenkort een woningpas?

woensdag 18 januari 2017

Krijgen we binnenkort een woningpas?

Het Vlaams Energieagentschap (VEA) werkt samen met stakeholders een Renovatiepact uit. Het doel is om op lange termijn de energieprestatie van het bestaande woningpark grondig te verbeteren. VEA wil particulieren een woningpas aanreiken om het traject van elke woning naar de langetermijndoelstellingen te kunnen visualiseren.  

De woningpas wordt een uniek digitaal dossier, een ‘one page’ van informatie tijdens de levensduur van de woning die moet leiden tot een administratieve vereenvoudiging bij bouw, verbouw, te-koop en te-huurstellingen. Het zal een overzicht bieden van attesten, vergunningen en keuringen omtrent onder andere energieprestatie, bodem en vergunde werken. Het is de bedoeling dat de woningpas meegaat van eigenaar naar eigenaar.  

In een eerste fase, de ‘woningpas light’, wordt tegen 2018 informatie ontsloten naar de eigenaar en aangifteplichtige. Het systeem zal ook aangeven hoe de attesten, vergunningen en keuringen aan te vragen zijn. In een volgende fase, de ‘woningpas medium’, wordt de woningpas uitgebreid met een systeem van machtigingen. De eigenaar bepaalt wie welke informatie mag inzien en gedurende welke periode. Hierbij wordt onder andere gedacht aan vastgoedmakelaars. De woningpas krijgt ook een meldingsfunctie die de eigenaar op de hoogte brengt van geldende verplichtingen. Deze fase moet tegen 2019 zijn uitgewerkt.

De woningpas wordt op dit moment nog ontwikkeld en de overheid lanceert prototypes in april van dit jaar. Meer informatie vind je hier terug. Wij volgen dit verder op en houden jullie op de hoogte.

Nieuwstags