Dit nieuws is 7 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Informatieplicht bij publiciteit vastgoed in overstromingsgevoelig gebied

dinsdag 6 juni 2017

Informatieplicht bij publiciteit vastgoed in overstromingsgevoelig gebied

De informatieplicht verplicht verkopers en verhuurders om kandidaat-kopers en huurders erover te informeren als het goed in overstromingsgevoelig gebied ligt. Dit geldt zowel voor huizen en gronden die te koop worden aangeboden, als voor panden die voor meer dan negen jaar verhuurd worden. Voor de vastgoedmakelaars is het belangrijk dat ze weten hoe ze die overstromingsgevoeligheid in de publiciteit moeten vermelden.

Er zijn twee categorieën van overstromingsgevoelige gebieden. Omdat de kans op een overstroming niet overal even groot is wordt er een onderscheid tussen gemaakt tussen:

  • effectief overstromingsgevoelige gebieden – Dit zijn gebieden die recent nog onder water liepen. Of waarvan modellen aangeven dat het er om de 100 jaar of frequenter overstroomt.
  • mogelijk overstromingsgevoelige gebieden – Deze gebieden overstromen uitsluitend bij heel extreme weersomstandigheden. Of bij een defect aan de waterkering, zoals een dijkbreuk.

Vanaf 1 januari 2017 geldt de volgende informatieverplichting bij publiciteit van vastgoed in overstromingsgevoelig gebied:

Op de website www.waterinfo.be/watertoets kan de kaart van de overstromingsgevoelige gebieden op perceelniveau worden nagaan. Hieronder vind je meer uitleg.

Opgelet: na 1 juli 2017 zal een aangepaste kaart van de overstromingsgevoelige gebieden van toepassing worden. 

Hoe kan je als vastgoedmakelaar nagaan of een perceel in mogelijk/effectief overstromingsgevoelig gebied gelegen is?

Surf naar http://www.waterinfo.be/default.aspx?path=NL/loketten/geoloket, geef het adres in en selecteer de eerste optie.

Klik op het   logo en vervolgens op perceelselectie. Klik op het betreffende perceel.

Nadat je het perceel hebt geselecteerd, kijk je na onder welke categorie het perceel valt. Het watertoetsrapport kan gedownload worden.

En zo'n rapport ziet er uit als volgt: