Dit nieuws is 8 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Hypotheekrentes (alweer) historisch laag

woensdag 10 februari 2016

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

Vorig jaar stond de rente op woonkredieten al laag, maar nu bereikten de rentes opnieuw een historisch dieptepunt. Dat blijkt uit cijfers van Spaargids.

2,26 procent op 20 jaar

Wie vandaag leent op twintig jaar krijgt een gemiddelde rentevoet van 2,26 procent. De voordeligste banken geven voor leningen op twintig jaar een vaste rentevoet van zo’n 2,63 procent. Begin 2014 was dat nog 4,43 procent.

Door de lage rentes herfinancierden al heel wat mensen hun hypothecaire lening. Dat leidde bij banken en notarissen zelfs tot langere wachttijden. Vooral in het tweede kwartaal van 2015 werd er een piek van herfinancieringen genoteerd, zo leren de cijfers van Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector.

Nieuwe kopers profiteren mee van dit gunstig renteklimaat. Aarzel dus niet om deze info door te geven aan je klanten of kandidaat-kopers zodat zij met de juiste voorkennis naar de banken trekken.

Wat met herfinancieringen?

Vorig jaar hebben al veel mensen hun woninglening al geherfinancierd met een nieuwe lening. Zij die vorig jaar hun woonlening herfinancierden zullen volgens Kristof De Paepe van Spaargids.be geen voordeel meer halen uit een nieuwe herfinanciering. Anderzijds is dit wel hét moment om in actie te schieten voor zij die vorig jaar de boot misten.

Bron: HNB

Nieuwstags