Dit nieuws is 7 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Hervormingen wet op mede-eigendom: beleidsaanbevelingen voorgesteld

woensdag 8 maart 2017

Hervormingen wet op mede-eigendom: beleidsaanbevelingen voorgesteld

Gisteren werden op het Kabinet van Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de beleidsaanbevelingen voorgesteld betreffende de hervorming van de wet op de mede-eigendom. In de laatste BIV-NEWS van vorig jaar raakten we dit thema al even aan.

Minister Geens stelde midden 2016 een werkgroep samen, onder leiding van professoren Vincent Sagaert (KUL) en Pascale Lecocq (ULg), waarbij belanghebbende partijen uit het veld input konden geven rond de problemen, onduidelijkheden, etc. in de huidige  wetgeving. Dit resulteerde in een aantal aanbevelingen. Ook het BIV zat in de werkgroep en werd vertegenwoordigd door Bruno Kerckhof (directeur dienst Opsporing) en Yves Van Ermen (syndicus en voormalig voorzitter van het BIV). “We hebben daarbij alles in het werk gesteld om de belangen van onze leden, en met name de syndici, te verdedigen”.

Zo wil de werkgroep de meerderheid binnen de algemene vergadering versoepelen zodat bij belangrijke werken, die het gewone onderhoud overstijgen, de 3/4de meerderheid teruggebracht wordt naar een een 2/3de meerderheid. Zo kan de vereniging van mede-eigenaars flexibeler functioneren en worden blokkeringen in de besluitvorming teruggedrongen. Daarnaast zal het in zeer strikt omschreven gevallen, waarin zich een blokkering voordoet, mogelijk zijn om een voorlopige bewindvoerder aan te stellen om de situatie te herstellen.

Een tweede aanbeveling, waar ook het BIV mee op gedrukt heeft, betreft meer efficiëntie en transparantie. De bedoeling is om een aantal niet-essentiële zaken uit het reglement van mede-eigendom bij het reglement van interne orde te voegen. Hierdoor wordt verhinderd dat men voor de kleinste aanpassing in de statuten langs de notaris moet passeren om dit authentiek te laten akteren. In deze aanbevelingsfase werd ook een verplichte bijdrage in het reservefonds geopperd.

Verder volgden nog aanbevelingen teneinde een evenwichtige verhouding tussen de mede-eigenaars te bekomen en werd een aanzet gegeven om de huidige wetgeving voor mede-eigenaars te verduidelijken. Alle aanbevelingen kan je in dit persbericht nog eens nalezen. Voor alle duidelijkheid: deze aanbevelingen moeten nog in een wetsontwerp gegoten worden, dat, alvorens langs diverse haltes te passeren, in het Parlement gestemd kan worden. Zeer waarschijnlijk zullen er nog amendementen worden aangebracht. De Minister maakt zich sterk dat de hervorming er tegen eind dit jaar komt. Wordt zeker vervolgd!

Bekijk ook het nieuwsitem dat gemaakt werd door Kanaal Z.

Nieuwstags