Dit nieuws is 8 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Gents sociaal verhuurkantoor failliet

woensdag 6 april 2016

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

Verhuren via een sociaal verhuurkantoor (SVK), het zou een veilige optie moeten zijn voor eigenaars die een derde partij willen inschakelen om een extra inkomen te verzekeren. Toch blijkt nu voor het eerst dat er ook bij een sociaal verhuurkantoor enkele mazen in het net zitten. Eind vorig jaar ging de vzw Woonfonds, een SVK in Gent, failliet. Huurders en eigenaars komen zo in de problemen, respectievelijk omdat ze riskeren op straat te belanden of omdat ze huurinkomsten mislopen.

Al in mei vorig jaar vroeg de vzw Woonfonds de vereffening aan. Schepen van Wonen in Gent Tom Balthazar (sp.a) spreekt van “wanbeheer”. Gelukkig engageerde het Gentse OCMW zich om zoveel mogelijk lopende huurcontracten over te nemen. Toch ziet het er naar uit dat er nog steeds zo’n 120 huurders uit hun huurwoning moeten vertrekken, tenzij de eigenaar de huur wil verderzetten. De Stad Gent zoekt voor hen verder naar een oplossing.

SVK’s krijgen uit verschillende hoeken subsidies. Nochtans luidt het bij de vereffenaar dat de controle op wat daarmee gebeurt “alleszins ontoereikend” was in het geval van Woonfonds in Gent. Katelijne D’Hauwers van de Verenigde Eigenaars: “We stellen ons de vraag hoe het mogelijk is dat de aanwending van zoveel overheidsgeld niet beter wordt opgevolgd. Het toezicht van de Inspectie RWO heeft gefaald.” Jan Van der Vloet, woordvoerder van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans stelt dat de controle intussen is aangescherpt.

Bron: De Tijd

Nieuwstags