Dit nieuws is 9 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

Dit vinden de vastgoedmakelaars van huisbezoeken op zondag

woensdag 15 april 2015

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

Vorige week vroegen we ons af of een huisbezoek op zondag wel een goed idee is. Want volgens een studie wil 76% van de Vlamingen huizen op zondag kunnen bezoeken. Rusten of werken op zondag, het is in elk geval een gevoelig thema in vastgoedland, zo bleek uit de overvloed aan reacties die we ontvingen. De meningen bleken verdeeld, met onderbouwde redeneringen bij zowel voor- als tegenstanders. 35% is voorstander van huisbezoeken op zondag, 65% is resoluut tegen.

Voor

Het meest aangevoerde argument onder de voorstanders van huisbezoeken op zondag, heeft te maken met de autonomie van een zelfstandige. “Ik wil zelf kunnen beslissen over mijn tijdsbesteding en afspraken” is veruit de meest voorkomende repliek onder de voorstanders, die de wet op de zondagsrust maar niks vinden.

Tegen

Wie tegen is, is dat even vurig. “De ervaring leert ons dat zondagbezoekers eerder uit nieuwsgierigheid komen of om inspiratie op te doen.” Iemand vraagt zich af “hoeveel van de 76% échte kandidaten zijn”. Eén collega-vastgoedmakelaar vreest dat door woningbezoeken op zondag het “vastgoedtoerisme” kan aangewakkerd worden. Nog anderen stellen zelfs “dat een woning of pand nog nooit onverkocht is gebleven omdat er geen bezoeken konden doorgaan op zondag” en “dat je echt niet méér gaat verkopen als je ook op zondag ter beschikking bent”. Sommigen onder ons staan er zeer uitzonderlijk wel voor open, maar dan enkel “indien het dossier in de eindfase zit”, “om geen belangrijke deal te missen” of “bij concrete interesse, als het een tweede bezichtiging betreft”. Het familiale en sociale leven blijkt voor de tegenstanders van huisbezoeken op zondag ook van kapitaal belang: “Je familie en vrienden hebben je ook nodig!”

Nieuwstags